Erytrytol jest coraz powszechniej znanym i używanym słodzikiem. Pochodzi z grupy alkoholi cukrowych - polioli, ma zerową kaloryczność i indeks glikemiczny. Poleca się go wszystkim, również osobom z cukrzycą lub na niskokalorycznej diecie. Wyglądem do złudzenia przypomina zwykły biały cukier - krystaliczny, bezwonny, w smaku podobne.Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Erytrytol , dostępny w sklepach, jest najczęściej otrzymywany w drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży lub syntetyzowany przez drożdże z gliceryny odpadowej. Jest zupełnie bezpieczny do stosowania w kuchni i nie tylko. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Na etykietach możesz go znaleźć pod oznaczeniem E968.
Polska
Ksylitol jest coraz bardziej popularnym słodzikiem, który nadaje potrawom słodyczy i nie podnosi zbytnio ich kaloryczności. Jest polecany cukrzykom i osobom na niskokalorycznej diecie. Jego zaletą jest to, że bardzo wolno podnosi glukozę we krwi. Jego metabolizm odbywa się niemal bez udziału insuliny. Pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy.Ksylitol w 1g dostarcza nam 2,4 kcal, dla porównania - 1g cukru ma 4 kcal. Indeks glikemiczny ksylitolu to zaledwie 8, kiedy cukier ma go aż 70. Nie tylko pomaga obniżyć kalorie w diecie, ale również dobrze wpływa na zęby - hamuje działanie bakterii próchnicotwórczych i wzmacnia szkliwo.Oryginalnie produkowany z kory brzozy i dlatego często nazywany cukrem brzozowym, teraz coraz częściej pozyskuje się go z kukurydzy. Naturalnie występuje także w niektórych owocach i grzybach. Tak naprawdę nie jest cukrem, mimo że jest nim powszechnie nazywany, ale jak wiele słodzików jest alkoholem cukrowym.
Poproś o wycenęPolska
Mąka kasztanowa, ze wszystkich mąk bezglutenowych, teksturą najbardziej przypomina zmielona pszenicę. Świetnie sprawdza się w domowych wypiekach wszelkiego rodzaju, tych na słodko i na słono. Zapachem przypomina orzechy, a w smaku mąki można wyczuć lekką słodką nutę.Ma niska zawartość tłuszczów i wysoką węglowodanów i białka, zawiera cenny błonnik pokarmowy.Mąka kasztanowa, powstaje ze zmielenia kasztanów jadalnych i jest źródłem miedzi, fosforu, magnezu, witaminy z grupy B. <strong>Skład:</strong> kasztany jadalne <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1563kJ/371kcal - 19% RWS*Tłuszcz 3,4g - 5%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g - 0%Węglowodany 70g - 27%w tym cukry 18g - 20%Białko 7g - 14%Błonnik 16gSól 0,03g <1%*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza <strong>Stosowanie</strong>Ze względu na podobną strukturę mąką kasztanową można z powodzeniem zastępować mąkę pszenną. Sprawdzi się m.in.
Poproś o wycenęPolska
Kasz jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia. W zależności od rozdrobnienia dzielimy ją na pęczak czyli całe ziarna pozbawione łuski, kaszę wiejską - połamany pęczak oraz perłową, która jest rozdrobniona i wypolerowana. Jest bogatym źródłem błonnika - najwięcej ma go odmiana pęczak.Kasza jest źródłem witamin z grupy B - B1, B2, B6, witaminy E, K, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku, wapnia, manganu i miedzi. Witamina K wspomaga układ krwionośny i krzepliwość krwi oraz wzmacnia budowę ścian naczyń krwionośnych. Składniki mineralne oraz witamina E i kwas foliowy wspomagają walki z niedokrwistością. Obecne w kaszy witaminy z grupy B pomagają pozbyć się skutków stresu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wspomagają pracę układu nerwowego. <strong>Skład:</strong> kasza jęczmienna <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1546kJ/365kcal - 18% RWS*Tłuszcz 2,3g - 3%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,21g - 6%Węglowodany 73,4
Poproś o wycenęPolska
Kasze są świetną alternatywą dla makaronu, ziemniaków czy ryżu. Białko gryki naturalnie nie zawiera glutenu, a pomimo to ma właściwości sklejające. To sprawia, że jest częstym dodatkiem do chlebów bezglutenowych. Kasza gryczana jest wytwarzana z gryki zwyczajnej, palona jest poddawana procesowi prażenia. Jest to robione głównie po to aby nadać jej nowego, ciekawego aromatu. Surową kaszę gryczaną można zmielić w młynku i tak powstałą mąkę używać do bezglutenowych wypieków, naleśników i blinów. Kasz gryczaną palona i niepalona maja porównywalne ilości wartości odżywczych, przy czym ta palona ma ich trochę mniej co spowodowane jest procesem prażenia.W kaszy znajdziemy sporo białka, które trawi się podobnie jak białka z roślin strączkowych, oraz błonnika. Zawiera aminokwasy egzogenne: lizynę poprawiającą wchłanianie wapnia wzmacniającą odporność oraz tryptofan niezbędny do produkcji serotoniny.
Poproś o wycenę